Basistechniek om pop te zingen

Vind jij het lastig om je popstem te vinden? Of vind je het juist lastig om in de hoogte wat lichter te gaan zingen?
Dan is de video die ik zojuist heb toegevoegd aan de gratis videolessen een aanrader voor jou. Deze video gaat namelijk over het bewust zingen in je spreekstem en je zangstem.

De UVS legt het zo uit: je hebt je stemspier (zeg maar, je stembanden) en je zangspier (de spier die er voor zorgt dat je stemplooien gaan rekken en je hoger kunt zingen). Deze twee spieren werken samen en zorgen ervoor dat je verschillende soorten klank kunt produceren. Meer stemspier, dan zing je rechter en vaak ook wat luider (dus spreekstem, borststem, Modus1). Meer zangspier, dan zing je zangeriger (denk aan vibrato) en vaak ook wat zachter. (zangstem, kopstem, Modus2 )

Heb je het idee, dat je altijd een beetje braaf klinkt en dat het nooit echt volume maakt, als je zingt, dan kan het heel goed zijn, dat je altijd in je zangstem (zangspier staat behoorlijk aan) zingt. Dit is voornamelijk bij vrouwen het geval. Mannen zingen meestal van nature al in hun spreekstem.
Om een meer poppy sound te maken, is het onder andere van belang om recht te zingen.

De spreekstem wordt bijna altijd gebruikt om pop te zingen,  de zangstem is de stem die het meest gebruikt wordt in klassiek zingen. Het strottenhoofd bestaat uit 2 kraakbeenderen: het ringkraakbeen en het schildkraakbeen. Het bovenste kraakbeen (schildkraakbeen) gaat kantelen als je in zangstem gaat zingen. De zangstem wordt ook wel kopstem genoemd of getild zingen (to tilt = kantelen), of Modus2. Echter, je kunt ook laag zingen in je zangstem zingen. Kopstem wordt meestal geassocieerd met hoog zingen. Bij het zingen in spreekstem gebruik je veel minder spieren dan bij het zingen in zangstem. Onthou dat, want dat betekent dat als je veel in zangstem zingt, je het gevoel hebt, dat je niks hoeft te doen als je in spreekstem zingt.

Als je je aanmeld bij het Oefenportaal van de Universal Voice, kun je 2 weken gratis oefenen met je spreekstem (speech).

WhatsApp chat