Belting

Belting is het meest luide stemkarakter dat er bestaat. Vooral in popmuziek wordt veel gebelt. Het betekent letterlijk: Zingen in je roepstem. De klank van Belting is niet per se mooi of warm; het gaat om de meest emotionele, luide klank die een zanger of spreker kan maken. Voor de toehoorder voelt het alsof de zanger vanuit zijn tenen zingt. Belting vraagt om een aktieve manier van zingen.

Ook in koorzang is het fantastisch als er eens echt VET GEBELT wordt. Zo lekker, om eens lekker achter in je stoel geblazen te worden door een heel koor dat staat te belten.

Als je kunt belten, maar ook in whisper (fluisterstem) kunt zingen, kun je de meest uiteenlopende dynamische verschillen maken in je song. Dat ervaart de toehoorder als spannend, muzikaal en gepassioneerd.

De ene stem belt makkelijker dan de andere, maar in principe kan iedereen het leren. Als je stem gezond is, kun je leren belten. Natuurlijk vergt dit wel de nodige training en je kunt veel kapot maken, als je het op een ongezonde manier doet. Dus pas een beetje op als je dit gaat oefenen. (Ik raad aan om het onder begeleiding van een goede zangcoach te doen, als je het gevoel hebt dat het niet lekker voelt bij je stem).

Een van de meest voorkomende fouten is, dat men denkt dat er heel veel lucht nodig is om hard te zingen (Belten is altijd luid). Dus wil je leren belten, neem een hoge hap lucht (dit is om druk te creëren onder de stemplooien, maar relatief gezien neem je weinig lucht), doe je hoofd iets omhoog (roephouding), en maak van jezelf een bodybuilder (je hebt ook spieren nodig om te belten) en schreeuw: eeh! Tijdens het schreeuwen laat je heel weinig lucht ontsnappen. Je voelt dat er druk in je buik ontstaat. Het is nodig om echt met je lijf te zingen, als je goed wilt belten.

Begin deze klank met een glottisaanzet: dit bereik je door een kleine knal te horen als je begint.  Het is als het ware een kleine explosie, als je deze eeh-klank begint te zingen. (Een glottisaanzet maak je bij alle woorden die je op een klinker begint te spreken. Zeg maar eens “appel” en wacht even voordat je het zegt, dan voel je dat er druk onder je stemplooien ontstaat, voordat je begint te spreken).

Belting heeft scherpte nodig (twang en een hoge strotstand). Wil je hier meer over weten, klik dan op onderstaande button om de videolessen te bekijken!

HIERONDER VIND JE HET VOLLEDIGE BELTRECEPT:

 • DIKKE STEMPLOOIEN (VEEL MASSA)
 • VEEL ADEMDRUK
 • WEINIG ADEMSTROOM
 • TWANG
 • SCHILDKRAAKBEEN KANTELT NAAR ACHTEREN, DUS ROEPHOUDING
 • STROTTENHOOFD STAAT HOOG
 • OP EEH en AAH gaat het het makkelijkst
 • ZET AAN MET EEN GLOTALE AANZET (ABRUPTE AANZET/KNALLETJE)
 • GEBRUIK SPIEREN (RUG, HOOFD, NEK)
 • SPAN JE KLANKRUIMTE OP
 • GEBRUIK LAX VOX om weer te ontspannen

Als je je aanmeld bij het Portaal van Universal Voice, kun je twee weken gratis oefenen met Belten!

Succes met oefenen!

WhatsApp chat