Klankkleur bepalen door strottenhoofdstand

Je kent het vast wel… de een zingt met een hele andere klankkleur dan de ander. Dit wordt vooral bepaald door de stand van het strotttenhoofd. Zet je vingers eens licht op je strottenhoofd (adamsappel) en gaap maar eens. Je zult voelen dat je strottenhoofd naar beneden zakt. Als je gaat slikken, voel je dat je strottenhoofd naar boven beweegt en daarna weer naar beneden.  Dus het bewegen van het gehele strottenhoofd is een natuurlijk gegeven en doen we allemaal ongemerkt heel vaak per dag. We hebben ons allemaal een bepaalde stand van het strottenhoofd aangewend, waarin we praten en zingen. Als we willen, kunnen we deze stand beïnvloeden.

Een goed voorbeeld van een zangeres met een hoge strot is Duffy.  Anouk gebruikt regelmatig een lage strotstand als ze zingt, waardoor ze regelmatig een hele donkere sound maakt.

Tevens bepaald de strottenhoofdstand ook de toonhoogte. Als je laag zingt, staat je strot lager dan als je hoog zingt. Kom je niet goed bij een hoge noot, heb je grote kans, dat je strottenhoofd niet hoog genoeg staat voor die noot.

Beheersing van de stand van het strottenhoofd is dus een belangrijk gegeven als je makkelijk wilt zingen en als je verschillende klankkleuren in je stem wilt leren maken.

Wil je graag weten hoe je de stand van je strottenhoofd kunt oefenen, meld je dan aan voor het kijken van de videolessen op de homepage. Daar leg ik in de tweede video uit hoe het werkt en kun je het zelf gaan oefenen, zo vaak je wilt.

Als je je aanmeld bij het Oefenportaal van Universal Voice, dan kun je twee weken gratis oefenen met de klankkleur van je stem onder “Klankkenmerken-klankkleur”.  Onder “De vier Pijlers”-klankruimte” kun je ook meer vinden over de strottenhoofdstand.

WhatsApp chat