LAX VOX methode

In onze lespraktijk werken we veel met de LAX VOX methode (ook wel bubbelen genoemd). Deze methode is heel eenvoudig en daarbij zeer effectief.  Je zingt een “oe” door een siliconenslangetje dat je in een flesje, 7 cm gevuld met water, doet.

Welk resultaat heeft LAX VOX?

  • Lax Vox werkt zorgt voor ontspanning van de stem
  • Lax Vox is een prima methode om de stem om te warmen
  • Lax Vox maakt dat je hoger kunt zingen
  • Lax Vox maakt dat je lager kunt zingen
  • Lax Vox leert je om de balans tussen ademstroom en ademdruk te voelen en optimaliseren
  • Lax Vox heelt de stem bij stemproblemen
  • Lax Vox geeft een koor een betere samenklank
  • Lax Vox helpt goed om het schildkraakbeen te leren kantelen (oftewel te leren zingen in zangstem/kopstem/Modus2)

Hieronder een kort filmpje van Alberto ter Doest van Universal Voice waarin wordt uitgelegd hoe het werkt en daarna uitgebreide info over de LAX VOX methode.


Hoe gebruik je de Lax Vox methode? (info via Universal Voice Institute)

Neem een flexibele slang van ongeveer 32 cm lang met een doorsnede van 10 mm. Deze slang doe je in een flesje met water, ongeveer tot de helft gevuld. Vervolgens laat je het slangetje ongeveer 2 tot 3 cm onder de waterlijn zakken. Neem de andere kant tussen je lippen en zeg zachtjes en laag de klinker OE. Zorg dat de bubbels in het water rustig ontsnappen. Experimenteer met harder en zachter blazen zodat je meer bubbels krijgt en minder.

Kies uiteindelijk voor minder bubbels, dat geeft meer ontspanning en een rustigere massage. Je ademstroom blijft laag en je verbruikt weinig adem. Ondersteun dit door de flanken wijd te houden en de buikspieren langzaam naar binnen te laten gaan en pas na het Resting Expiratory Level (Rustend Uitademings Niveau) je buikspieren actiever verder in te trekken. Aan het eind van de oefening laat je de buikspieren los (de buik valt naar voren). Zorg er ook voor dat alle lucht die je uitblaast door de slang gaat en niet erlangs. Adem in via de mond.

Omhoog en omlaag…

Wanneer je dit een paar minuten hebt gedaan ga je vervolgens glijtonen maken omhoog en omlaag. Ook in een rustig tempo. Dit voer je geleidelijk meer op naar steeds hoger en lager. Let hierbij op dat de ademdruk voor hogere tonen minder groter is, dan mag het slangetje ietsje verder omhoog naar ongeveer 1 cm in het water. Bij de echte lage tonen zakt het slangetje er iets verder in, dus tegen de 3 tot 4 cm aan.

Wanneer je zo een paar minuten een aantal sirenes hebt gedaan, merk je al snel dat het foneren steeds makkelijker klinkt. De volgende stap die we dan nemen is het doen van zangoefeningen.

Begin de stemoefening simpel

Hou de oefeningen eerst simpel door bijvoorbeeld op een OE een kwint (vijf tonen) omhoog en omlaag te zingen. Daarna bijvoorbeeld een octaaf of drieklanken. Steeds vanuit de OE klank. Wanneer je dit ongeveer een kwartiertje hebt gedaan kan je dezelfde oefeningen op 1 adem 2 keer doen. De eerste keer met de slang in de mond, de tweede keer met de slang eruit.

Let wel op dat de klank even helder mooi zacht en soepel blijft. Je probeert de onder en boven ademdruk in balans te houden. Wanneer je luider zou worden dan vergroot je de onderdruk. Doe dit dus niet. Wanneer dit lekker loopt probeer dan regels van het materiaal dat je wilt uitvoeren. Eerst de regels die je wilt zingen, Lax Voxen en dan op een OE klank en de balans goed houden in ademdruk. Flanken wijd, buikspieren naar binnen laten gaan en na REL punt pas actiever intrekken.

Wanneer je vanuit de Lax Vox en de klinker OE goed en gemakkelijk begint te zingen voeg dan langzaam iets meer kern toe, door naar de UU te gaan, daarna de IE en vervolgens iets meer twang toe voegen. Je probeert luider te worden maar de balans te bewaren in onderen bovendruk en de boventonen meer te versterken. Dus je vergroot je draagkracht. Stabiliseer deze situatie zodat je in mezzoforte alles goed en makkelijk kunt zingen.

Vanaf nu kun je de grenzen meer opzoeken of de kwaliteit aanpassen die je nodig hebt voor de stijl waarin je zingt.

Het herstellen van de stem

Herstellen doet de stem na vocale belasting voornamelijk in de nacht wanneer de stemplooien niet of weinig vibreren. De slijmvliezen in de stemplooi, de lamina propria, herstellen zich dan. Er wordt vocht teruggevoerd naar de stemplooi, de stemplooi wordt gehydrateerd. Hierdoor klinkt de stem de volgende dag weer helderder.

Uiteraard zijn er momenten dat het normale herstel in de nacht niet voldoende is. In zo’n situatie moeten we zelf een beetje herstelwerk doen in de vorm van oefeningen. Oefeningen die er toe leiden dat de gellaag (Lamina Propria) en de spierlaag goed vrij kunnen vibreren.

De Lax Vox methode voor sneller herstel

De laatste tijd is de Lax Vox methode erg in opkomst voor sneller herstel. Er zijn diverse oorzaken voor het versnelde herstel. De boven-ademdruk wordt groter en de onder-ademdruk lager (dus onder en boven de glottis). Er is meer balans waardoor de spiermassa ontspannen kan werken en herstellen. Daarnaast wordt door de pulserende beweging van de bovendruk het instrument, de larynx, meer gemasseerd.

Video via www.universalvoice.nl/site/lax-vox-methode

We hebben hiervan video-opnamen gemaakt die duidelijk een zachte pulserende beweging tonen, die ontspanning geeft en masserend werkt. Daardoor neemt de circulatie van opbouw- en afvalstoffen toe en zullen de stemplooien sneller herstellen. Ook zijn de stemplooien mooi in een retracted positie en is er een lichte ankering, versteviging in hoofd en nek.

Erg veel goede ervaringen met LAX VOX

Universal Voice Institute krijgt veel enthousiaste verhalen van zangers en studenten terug die de Lax Vox methode toepassen. Zij merken allemaal dat de stem ontzettend snel hersteld en dat ze gemakkelijker zingen na het gebruik van de Lax Vox. Helemaal in combinatie met het in de mond nemen van aloë vera en appelsap voor het slapen gaan.

WhatsApp chat