Meer volume door Twang

Toen mij ongeveer 20 jaar geleden werd uitgelegd wat twang was, ging er een wereld voor me open. Ik dacht dat mijn stem niet anders kon dan mooi zacht en rond zingen. Niets was minder waar.  Toen ik mijn twang aanzette, knalde mijn stem door de kamer. Ik wist niet wat ik hoorde, zo gaaf!!

Ik krijg nu in mijn lespraktijk ook veel leerlingen binnen, die heel bescheiden zingen. Regelmatig zingen ze daarbij met veel lucht. Dus vaak begin ik de eerste les met het uitleggen en opzoeken van twang in iemands stem. Ja, maar dit is toch heel lelijk? Nu zing ik toch nasaal?… zijn veel voorkomende reacties. Als je een orale twang zingt (want idd, je kunt het ook nasaal doen), dan is dit een heel normaal geluid, wat je dagelijks hoort op de radio. Tenminste als je de twanger niet op 10 zet, want dan wordt het idd behoorlijk onaangenaam voor onze westerse oren. 😉

Heb jij het gevoel dat je nooit hard kunt zingen? Dan is het bijna zeker dat je je twang (denk aan de klank van een heks) nog niet gevonden hebt. Wil je graag meer weten over twang, meld je dan hiernaast of hieronder (smartphone) aan voor het kijken van de videolessen, daar leg ik in de eerste video uit hoe het werkt en kun je het zelf gaan oefenen, zo vaak je wilt.

De volgende audio-oefening geeft overdreven voorbeelden om je twang op te zoeken. Hier zet ik de twanger op 10. Door het overdreven voor te doen, vinden de meeste mensen snel hun twang.  SUCCES!!

Veel zangplezier!