Twang, meer volume en scherpte

Toen mij ongeveer 20 jaar geleden werd uitgelegd wat twang was, ging er een wereld voor me open. Ik dacht dat mijn stem niet anders kon dan mooi zacht en rond zingen. Niets was minder waar.  Toen ik mijn twang aanzette, knalde mijn stem door de kamer. Ik wist niet wat ik hoorde, zo gaaf!! Mijn stem klonk ineens veel scherper.

Ik krijg nu in mijn lespraktijk ook veel leerlingen binnen, die heel bescheiden zingen. Regelmatig zingen ze daarbij met veel lucht. Dus vaak begin ik na niet al te lange tijd met het uitleggen en opzoeken van twang in iemands stem. “Ja, maar dit is toch heel lelijk? Nu zing ik toch nasaal?”… zijn veel voorkomende reacties. Als je een orale twang zingt (want idd, je kunt het ook nasaal doen), dan is dit een heel normaal geluid, wat je dagelijks hoort op de radio, maar ook in iemands spreekstem. Tenminste als je de twanger niet op 10 zet, want dan wordt het idd behoorlijk onaangenaam voor onze oren. 😉

Heb jij het gevoel dat je nooit hard kunt zingen? Dan is het bijna zeker dat je je scherpte (denk aan de klank van een heks) nog niet gevonden hebt. Wil je graag meer weten over twang, meld je dan hiernaast of hieronder (smartphone) aan voor het kijken van de videolessen, daar leg ik in de eerste video uit hoe het werkt en kun je het zelf gaan oefenen, zo vaak je wilt.

De volgende audio-oefening geeft overdreven voorbeelden. Hier zet ik de twanger op 10. Door het overdreven voor te doen, vinden de meeste mensen snel deze klank.  SUCCES!!

Ook het verhogen van je strottenhoofdstand is belangrijk bij het scherper zingen. Denk maar aan een chipmunk of een smurf.
Pas op dat je met het aanzetten van je scherpte, niet gedrukt gaat zingen, door je valse stemplooien naar binnen te drukken.


Als je een proefabonnement neemt op het portaal van Universal Voice, kun je 2 weken lang gratis je scherpte (twang) oefenen.
Ga naar Klankkenmerken – Klankkleur! Of kies Speech-scherper! Veel oefenplezier!

WhatsApp chat