Whisper (zingen met lucht)

Whisper is de eerste BASISSOUND van het schema BASISSOUNDS. Dit is de zachtste manier van zingen. De stembanden rekken uit en sluiten niet helemaal. Hierdoor ontstaat weinig klank. Voor mij persoonlijk was de balans tussen ademstroom en ademdruk een eye-opener om met lucht te leren zingen. Omdat ik heel erg getraind ben in het sluiten van de stembanden, kreeg ik het niet voor elkaar om makkelijk met lucht te zingen.

Het is eigenlijk heel erg simpel. De ademdruk moet niet zo groot zijn en de ademstroom moet veel groter worden. Dit betekent dat er heel veel beweging is in je buik en ribben en je voelt bijna geen spierspanning in je buik. Zo krijg je veel lucht in je klank. Doe je dit iets minder, dan krijg je iets minder lucht in je klank en ga je bijvoorbeeld klinken als Agnes Obel in Riverside. Pas op dat je niet heel inactief gaat zingen. De inactiviteit zit in je stembanden, niet in je articulatie.

Als je voor ieder woord een h zet, kom je heel makkelijk in deze sound terecht. Zacht zingen en je lucht laten stromen!!
Daarna voeg je weer de juiste medeklinkers toe en probeer je de airy sound op de klinkers te bewaren!!

[vertical_spacing height=”20″]

[video_player type=”youtube” width=”560″ height=”315″ align=”center” margin_top=”0″ margin_bottom=”20″]aHR0cHM6Ly93d3cueW91dHViZS5jb20vd2F0Y2g/dj12am5jeWl1d3dYUQ==[/video_player]

[vertical_spacing height=”20″]

 

Als je merkt dat je veel te veel ademdruk gebruikt met zingen is het zingen in whisper een supermethode om de druk terug te brengen.

Door eerst alle druk van de stem te halen (bij mannen die zacht hoog moeten zingen bijvoorbeeld), voeg je dan langzaam weer meer ademdruk toe, totdat de gewenste druk bereikt wordt.

Succes! Als er vragen zijn, hoor ik het graag. Schrijf hieronder een reactie of mail naar  info@zangstudiotwente.nl

WhatsApp chat