Zangles aan de hand van Universal Voice en Estill Voice Training

Wij werken vanuit het zangtechniek systeem Universal Voice (UV) Dit systeem is een geweldig makkelijk uitgelegd systeem aan de hand van Jip en Janneke taal. Het is een systeem dat een doorwerking is van de Estill Voice Training (EVT). Jo Estill is een Amerikaanse dame, die inmiddels is overleden. Zij heeft een zangtechnische revolutie over de hele wereld te weeg gebracht in de jaren ’90.

Door middel van geavanceerde opnames in het keelgebied heeft zij de werking van de stem in beeld en kaart gebracht. Dit heeft ervoor gezorgd dat we nu veel meer weten over de stem en meteen kunnen horen wat er moet gebeuren om een bepaald probleem aan te pakken. Deze ontwikkeling wordt nog steeds voortgezet.

De EVT is een erg zorgvuldig, maar ook ingewikkeld systeem. Alberto ter Doest en Marja Reinders hebben dit systeem in Nederland geïntroduceerd. Zij hebben later een doorwerking uitgewerkt de “Universal Voice”. Een heel helder en makkelijk te snappen systeem, waarmee we al veel leerlingen mooi mee hebben kunnen laten zingen.

Juist de kennis  van deze twee technieksystemen zorgt ervoor dat we mensen heel snel verder kunnen helpen.  Voor mij is zingen echt een ambacht. Je moet de stem leren bedienen. Stel,.. je neemt gitaarles, dan is de gitaar al helemaal in orde. Tenminste als je een goede koopt ;-). Je slaat een snaar aan, de klankkast is perfect voor je gebouwd. Dat is echt zo anders bij zingen. Jouw stemplooien wil je eerst goed “aan leren slaan” en dan wil je je klankkast ook nog optimaal gebruiken. Dit kan op heel veel verschillende manieren, die dan ook allemaal een andere klank te weeg brengen. Ook je ademhaling en je lijf zullen het goed voor je moeten regelen. Werk aan de winkel dus!

Al met al is dit nogal een behoorlijk pakket, waar we aan kunnen sleutelen in de zangles en waarmee we dus ook erg veel kunnen bereiken. Een goede zangtechniek is echt essentieel om mooi en lekker te kunnen zingen. Daar ben ik inmiddels na ruim 25 jaar zangles geven heilig van overtuigd. Bij ArtEZ is mijn taak om studenten te leren zingen, ook al hebben zij dit nog niet zo veel gedaan. “Ik heb zo’n lelijke zangstem” krijg ik regelmatig te horen. Natuurlijk heeft de een ander stemmateriaal gekregen dan de ander. Met een goede techniek zorgen we ervoor dat iedere stem prettig kan klinken. En lekker (samen) zingen is natuurlijk zo heerlijk voor je hele zijn, dat weten we inmiddels allemaal!

Nieuwsgierig geworden? Plan een proefles of maak gebruik van de gratis stemanalyse knop op de home pagina.

WhatsApp chat